درمان سقط مکرر از جمله مواردی است که متاسفانه برخی از زوجین با آن روبرو هستند. در حقیقت این معضل ، سبب نگرانی زوجین شده و آن ها را بر این می دارد تا در پی یافتن راهکاری موثر جهت درمان آن باشند. از این رو در مقاله حاضر به کمک دکتر افسانه شه بخش ، بهترین متخصص زنان در تهران ، به اختصار به مسئله سقط جنین و درمان آن پرداخته ایم.
سقط جنین چیست ؟
به طور کلی سقط جنین ؛ به معنای خاتمه بارداری یا از دست رفتن حاملگی ، در 3 ماه ابتدایی یا 3 ماه دوم بارداری است و سقط مکرر به معنی 2 تا 3 بار از بین رفتن خود بخودی جنین در 3 ماه اول بارداری می باشد. لازم به ذکر است که درمان سقط مکرر ، امری پیچیده بوده و نیازمند مراجعه به متخصص زنان و انجام بررسی ها و ارزیابی های تخصصی است ؛ چرا که رحم جهت پذیرش نطفه ای دیگر ، مستلزم رسیدن به یک وضعیت مطلوب و نرمال می باشد و این امر ، نیازمند این است که فرد تحت کنترل پزشک متخصص زنان قرار گیرد.
چه عواملی موجب سقط مکرر می شوند ؟
در ذیل به رایج ترین علل سقط مکرر جنین ، پرداخته شده و توضیحاتی اجمالی پیرامون هر یک ارائه شده است.
-
ژنتیک :
بر اساس مطالعات و آنالیزهای کروموزومی انجام گرفته ، باید گفت در عده اندکی ( حدودا 5 درصد از زوجین ) سقط جنین ، ناشی از عوامل وراثتی و ژنتیکی زوجین می باشد.
-
اختلالات کروموزومی
اختلالات کروموزومی ، می توانند منجر به سقط جنین شوند ؛ طبق تحقیقات انجام شده می توان گفت که به طور میانگین 60 درصد از علل سقط جنین بخصوص در 3 ماه ابتدایی بارداری ، مربوط به اختلالات کروموزومی است.
-
بالا بودن سن :
به طور کلی سن مناسب بارداری برای خانم ها قبل از 35 سالگی می باشد ؛ چرا که پس از این سنین در صورت حاملگی ، احتمال بروز خطرات مختلفی برای مادر و جنین ؛ اعم از سقط جنین افزایش خواهد یافت.
-
نوسانات هورمونی
تولید هورمون پروژسترون ؛ از ملزومات تداوم بارداری است ، لذا تقلیل تولید استروژن از عوامل تشدید کننده سقط جنین محسوب می گردد ؛ گرچه تاکنون این مورد تایید نشده است.
-
مشکلات سیستمیک بدن
از اختلالات متابولیک و مشکلات سیستمیک بدن ؛ نظیر دیابت کنترل نشده می توان به عنوان یکی از علل ایجاد کننده سقط جنین یاد کرد.
-
مشکلات رحمی
اختلالات رحم از دیگر عوامل سقط جنین محسوب می گردد ، به طوری که برخی از بانوان به دلیل غیر طبیعی بودن فرم حفره رحم ، دچار سقط جنین می شوند. البته ناگفته نماند که سقط جنین ناشی از اختلالات رحمی ، تنها در عده اندکی از خانم ها رخ می دهد.
-
تخمدان پلی کیستیک
یکی دیگر از عوامل ایجاد کننده و افزایش دهنده احتمال سقط جنین ، ابتلای مادر باردار به تخمدان پلی کیستیک می باشد.
-
مشکلات و اختلالات اسپرم
کم تحرکی اسپرم ها ، کیفیت آن ها را تحت الشعاع قرار داده و در نتیجه ، این مسئله بر روی باروری و حاملگی تاثیر سوء خواهد گذاشت و می توان از آن به عنوان یکی دیگر از علل افزاینده سقط جنین نام برد.
-
ازدواج خویشاوندی
از دیگر علل موثر در سقط مکرر جنین ، می توان به ازدواج فامیلی اشاره کرد. بنابراین به زوج هایی که با یکدیگر نسبت فامیلی دارند ؛ توصیه می شود قبل از اقدام به حاملگی و باروری ، آزمایشات هورمونی و بررسی های لازم را انجام دهند.
آیا درمان سقط مکرر امکان پذیر است ؟
بله ؛ سقط مکرر جنین ، قابل درمان می باشد ؛ اما همانطور که پیشتر اشاره شده درمان آن ، لزوم مراجعه به پزشک متخصص زنان را ضروری می سازد. به طور کلی تکنیک درمانی مناسب در خصوص سقط مکرر ، با توجه به نتایج ارزیابی ها و آزمایشات انجام شده و بر اساس علل سقط ، معین می گردد. دکتر افسانه شه بخش ،بهترین متخصص زنان و فلوشیپ ناباروری با بکارگیری متدهای تشخیصی و درمانی جامع ؛ این معضل را در عمده موارد درمان نموده و از تکرار تجربه تلخ سقط برای زوجین ، پیشگیری به عمل آورده و مادر و جنین را تا پایان بارداری و زایمان به صورت منظم ، تحت نظر دارند.
سلام وقتتون بخیر 36 سالمه بچه دوم می خوام و 3 بار سقط داشتم. مدت 1 سال هم هست که اقدام به بارداری کردم ولی باردار نشدم. می خوام تحت نظر شما باشم. ممکنه با سقط هایی که داشتم باردار نشم؟
سلام عزیزم باید مدارکتون و آزمایش ها رو ببینم و بعد نظر بدم