تست پاپ اسمیر روندی برای آزمایش سرطان گردن رحم در زنان است. این تست ، شامل جمع کردن سلول ها از گردن رحم یعنی بخش پایینی و باریک رحم در بالای واژن و آزمایش بر روی آن می باشد. در ادامه دکتر افسانه شه بخش ، بهترین جراح و متخصص زنان و زایمان در تهران ، اطلاعاتی از این تست کار آمد در اختیار خوانندگان مطلب قرار می دهد. شناسایی سرطان گردن رحم با انجام این آزمایش ، در درمان این سرطان شانس زیادی را به شما می دهد. همچنین این تست ، می تواند تغییرات در سلول های دهانه رحم را که نشانه ای از پیشرفت سرطان در آینده باشد ، شناسایی کند. توجه داشته باشید که شناسایی زود هنگام این سلول های ناهنجار با این روند ، اولین قدم در متوقف کردن رشد احتمالی سرطان دهانه رحم است.
کدام موارد می تواند در به وجود آمدن سرطان دهانه رحم موثر باشد ؟
ویروس پاپیون انسانی یکی از تاثیر گذار های بروز سرطان دهانه رحم به شمار می رود زیرا در بیشتر مشاهدات متوجه این امر گشته ایم که آمار ابتلایان به این نوع از سرطان عامل اصلی آن HPV بوده است. شایان ذکر است که این ویروس به دلیل اینکه هیچ گونه علائم و نشانه هایی را در بدن نمایان نمی کند احتمال دارد که یک شخص سال ها به این بیماری مبتلا بوده باشد. اگر این ویروس در دهانه رحم تشکیل شده باشد این امکان وجود دارد که سلول های سرطانی خطرناکی را پدید آورند که موجب بروز سرطان دهانه رحم در زنان بشوند.
نکته مهم قبل از انجام تست پاپ اسمیر :
برای دستیابی به نتیجه دقیق لازم است حداقل 2 روز قبل از انجام تست ، از موارد زیر اجتناب نمایید :
- تامپون
- لوبریکانت
- شیاف
- دوش واژینال
- فعالیت جنسی
هدف از انجام تست پاپ اسمیر چیست ؟
به طور کلی ، تست فوق برای غربالگری سرطان دهانه رحم انجام می شود. این تست معمولا به همراه آزمایش لگن انجام می پذیرد. در زنان بالای 30 سال ، این تست می تواند با تست ویروس پاپیلوم انسانی ( HPV ) و آزمایش بررسی عفونت شایع قابل انتقال از راه جنسی که می تواند باعث سرطان دهانه رحم شود ، تلفیق شود.
تست پاپ اسمير باید هر چند وقت یکبار باید تکرار شود ؟
پزشکان تکرار این تست را هر سه سال یکبار برای زنان 21 تا 65 سال ، توصیه می کنند. زنان در سن 30 سالگی یا بیشتر در صورت ترکیب این تست با HPV ، هر پنج سال یکبار آن را انجام می دهند یا به جای این تست ، تست HPV را انجام می دهند. لازم به ذکر است که اگر فاکتورهای خطر خاصی دارید ؛ دکتر شه بخش ، بهترین متخصص زنان و زایمان در تهران ، صرف نظر از سن شما ، تعداد دفعات بیشتر این تست را توصیه می کند.
این فاکتورهای خطر عبارتند از :
- تشخیص سرطان دهانه رحم یا وجود سلول های پیش سرطانی با تست مذکور
- قرار گرفتن در معرض دی اتیل استیل بسترول ( DES ) قبل از تولد
- عفونتHIV
- سیستم ایمنی ضعیف شده در اثر پیوند عضو ، شیمی درمانی یا مصرف کورتیکواستروئید مزمن
- سابقه استعمال سیگار
شما می توانید با دکتر افسانه شه بخش ، بهترین جراح و متخصص زنان و زایمان تهران ، در خصوص مزایا و خطرات این تست و اخذ بهترین تصمیم بر اساس فاکتورهای خطر ، مشورت کنید.
چه کسانی نباید تست پاپ اسمیر را انجام دهند ؟
در موقعیت های خاص ، بیمار با مشورت پزشک خود ؛ تصمیم به خاتمه دادن به انجام این آزمایش می گیرد :
- بعد از هیسترکتومی : بعد از هیسترکتومی کامل- برداشتن رحم و گردن رحم
اگر هیسترکتومی برای موقعیت های غیر سرطانی مثل فیبروز رحم انجام شده باشد ، می توانید انجام این تست را متوقف کنید. ولی اگر هیسترکتومی به دلیل موقعیت سرطانی یا پیش سرطانی گردن رحم انجام شده باشد ؛ دکتر ، ادامه تست پاپ اسمير را توصیه می کند.
- سنین بالا : پزشکان در این خصوص که زنان در صورت منفی بودن تست های قبلی برای سرطان گردن رحم ، در سن 65 سالگی می توانند تست پاپ اسمیر را متوقف کنند ؛ توافق دارند. لازم به ذکر است در صورتی که از نظر جنسی فعال هستید ، پزشک ادامه تست را توصیه خواهد کرد.
در صورت داشتن چه علائمی لازم است حتما آزمایش پاپ اسمیر انجام شود ؟
- وجود ترشح های غیرمعمول واژینال
- لکه بینی و یا خونریزی خارج از زمان طبیعی قاعدگی
- خونریزی و یا احساس درد در حین و یا بعد از رابطه جنسی
چگونه برای تست پاپ اسمیر آماده شویم ؟
برای اطمینان از موثر بودن این آزمایش ، دستورات زیر را قبل از آن دنبال کنید.
- در دوره قائدگی این تست را انجام ندهید.
- از داشتن رابطه جنسی یا استفاده از داروهای واژینال ، دوش واژینال یا فوم ، کرم یا ژل های اسپرم کش ؛ از 2 روز قبل از تست خودداری کنید ، چرا که این کارها سلول های ناهنجار را پنهان می کنند.
روند تست پاپ اسمیر به چه نحو است ؟
- این تست در مطب انجام شده و تنها چند دقیقه طول می کشد.
- شما به پشت با زانوهای خمیده روی تخت دراز می کشید.
- بهترین دکتر درمان نازایی در تهران ، به آرامی ابزاری بنام اسپکولوم یا آینه طبی را در واژن وارد می کند. این ابزار ، برای باز نگه داشتن دیواره رحم استفاده می شود تا پزشک به راحتی دهانه رحم را ببیند. ( وارد کردن اسپکولوم باعث احساس فشار در ناحیه لگن می شود. )
- سپس فلوشیپ نازایی با استفاده از یک برس نرم و یک کاردک ، نمونه هایی از سلول گردن رحم را بر می دارد. ( این روند ، دردناک نمی باشد. )
چه اشخاصی به انجام این تست نیاز ندارند ؟
بر اساس صلاحدید پزشک احتمال دارد برخی از زنان دیگر نیازی به انجام این آزمایش را نداشته باشند. به عنوان مثال بعد از انجام روش هیسترکتومی که در این متد تمامی بافت رحم برداشته می شود و به بیان بهتر رحم را بر می دارند دیگر فرد نیازی به انجام تست فوق نخواهد داشت. بانوان رنج سنی 65 به بالا نیز دیگر احتیاجی به انجام آزمایش فوق نخواهند داشت. زیرا زنانی که تا به این سن رسیده اند و تمام آزمایشات آن ها عاری از هرگونه علائم خطرناکی بوده است در نهایت دیگر نیازی به انجام مجدد این تست نخواهند داشت. در نهایت بهترین راهکار برای اطلاع از این امر بهتر است که تحت نظر متخصص زنان قرار بگیرید و طبق نظر و صلاحدید پزشکی وی انجام تست پاپ اسمیر را پیگیری کنید.
بعد از تست پاپ اسمیر
بلافاصله پس از تست ، بدون هیچ محدودیتی می توانید ترخیص شده و فعالیت های روتین خود را ادامه دهید. بر حسب نوع تست پاپ اسمیر ، بهترین دکتر زنان و زایمان تهران ، نمونه سلول های جمع آوری شده از دهانه رحم را در یک ظرف حاوی مایع خاص ، جهت نگهداری نمونه یا در یک اسلاید شیشه ای نگه می دارد. نمونه ها جهت انجام آزمایش زیر میکروسکوپ ، برای جستجوی مشخصه های سلول های نشان دهنده موقعیت سرطانی یا پیش سرطانی ؛ به آزمایشگاه ارسال می شوند.
نتیجه تست پاپ اسمیر
نتایج منفی
اگر در طول تست ، فقط سلول های نرمال یافت شدند ؛ به شما گفته می شود نتیجه تست شما منفی است. در این حالت به انجام تست یا آزمایشات بیشتر ، تا موعد بعدی تست پاپ اسمیر و آزمایش لگنی ، نیازی ندارید. زمانی که نتیجه تست پاچ اسمیر ، منفی است ؛ یعنی علیرغم وجود سلول های ناهنجار ، هیچ ناهنجاری ای وجود ندارد ؛ البته به خاطر داشته باشید که نتیجه منفی ، به این معنی نیست که اشتباهی رخ داده است.
فاکتورهایی که می توانند باعث منفی شدن نتیجه تست مذکور شوند ، عبارتند از :
- جمع آوری تعداد سلول های ناکافی
- کم بودن تعداد سلول های ناهنجار
- سلول های التهابی یا سلول های خونی که سلول های ناهنجار را پنهان می کنند.
لازم به ذکر است که سال ها طول می کشد تا سرطان دهانه رحم رشد کند ؛ لذا اگر یکبار تست پاپ اسمیر ، سلول های ناهنجار را شناسایی نکرد ؛ احتمال شناسایی در تست بعدی ، بیشتر خواهد بود و باید دوباره مبادرت به انجام آن نمود.
نتایج مثبت
اگر سلول های ناهنجار یا غیر عادی در طول تست کشف شدند ، به شما گفته می شود نتیجه آزمایش تان مثبت است. نتیجه مثبت به معنی ابتلا به سرطان گردن رحم نیست. معنی نتیجه مثبت ، به نوع سلول های کشف شده در تست ، وابسته است.
در چه صورت نیاز است این آزمایش در فواصل کوتاه و به صورت مکرر انجام شود ؟
- ابتلا به عفونت HIV
- در صورتی که مادر شما در دوره بارداری ، داروی DES مصرف کرده باشد.
- وجود سلول های پیش سرطانی در آزمایش های قبلی پاپ اسمیر
- تشخیص سرطان دهانه رحم
- سابقه مصرف دخانیات
- ضعف سیستم ایمنی بدن به دلیل شیمی درمانی و یا پیوند اعضا
- روش های مختلف انجام آزمایش پاپ pap test:
- آزمایش پاپ اسمیر ( اسمیر مستقیم )
- آزمایش پاپ تین پرپ
سوالات متداول :
آیا خونریزی بعد از انجام تست پاپ اسمیر طبیعی است ؟
اگرچه این موضوع برای همه افراد اتفاق نمی افتد ، اما خونریزی بعد از انجام این تست غیر معمول نیست. اغلب این خونریزی به دلیل خراش کوچک و یا تراش روی واژن و یا سرویکس ایجاد می شود. معمولا این خونریزی کم بوده و بعد از یک روز برطرف می شود. در صورتی که خونریزی شدیدی داشتید و یا بیشتر از 3 روز طول کشید ، لازم است با پزشک خود تماس بگیرید.
آیا تست پاپ اسمیر خطر دارد ؟
خیر ؛ این تست یک روش بی خطر برای غربالگری سرطان دهانه رحم است.
نتایج آزمایش چه زمان مشخص می شود ؟
این موضوع به حجم کاری آزمایشگاه بستگی داشته و معمولا یک هفته زمان می برد تا نتایج آزمایش ، آماده شود.
آیا می توان قبل از انجام این تست از داروی بی حس کننده استفاده کرد ؟
خیر ، متاسفانه قبل از انجام آزمایش پاپ اسمیر ، استفاده از داروی بی حسی امکان پذیر نمی باشد ؛ زیرا ممکن است نتایج تست را دچار ابهام کند.
انجام تست پاپ اسمير برای چه کسانی تجویز می شود ؟
شما و پزشکتان می توانید در خصوص زمان شروع تست و دفعات بعدی تکرار آن تصمیم بگیرید ؛ اما به طورکلی پزشکان شروع این تست را در 21 سالگی توصیه می کنند.
هزینه پاپ اسمیر :
همانطور که در طی مقاله متوجه میزان اهمیت تست فوق گشته اید می دانید که سالیانه بایستی آن را تکرار کرد در نتیجه پر اهمیت ترین موضوع بعد از مزایا و کاربرد های ذکر شده به مسئله هزینه تست پاپ اسمیر باز می گردد. اصلا جای نگرانی وجود ندارد زیرا این آزمایش از دسته چکاپ های مقرون بصرفه در علم پزشکی محسوب می شود که با توجه به میزان اهمیتی که دارد و مکرر هر سال باید انجام داده شود اصلا هزینه بالایی را برای فرد در پی نخواهد داشت.